Vestervig Klostermølle

Vestervig Klostermølle  

Adresse: Klostermøllevej 77, 7770 Vestervig
56.77374 N, 8.310535 Ø











Historie:

Vestervig Klostermølle har den smukkest tænkelige placering på sin kunstige bakke og næsten nabo til Vestervig Klosterkirke. I 1860 byggede godsejer Chr. Breinholdt til Nedergård (Vestervig Kloster) den lille hollandske mølle - vingefanget er kun godt 15 m. Møllen skulle male mel for Vestervig Kloster.
Først i 1909 blev møllen solgt fra gården og blev til en almindelig kundemølle for omegnens bønder.

Møllen var oprindeligt tækket med strå, men har senere fået spåntag. Den har bådformet hat, og vingerne er til kludesejl. Vingerne sidder den dag i dag i et vingehoved af træ.
Når møllen skal krøjes (vendes) op mod vinden, sker det i dag med et traditionelt, manuelt krøjeværk. I bogen "Danske Møller" fra 1934 fortælles det, at møllen havde amerikansk krøjeværk. Det er det, der normalt kaldes et "kædekrøjeværk". Møllehatten ligger på en tandkrans, og trækkes rundt ved at man med en kæde lagt over et gaffelhjul drejer et kron- og spidshjul (se det gamle sort/hvide foto).

I 1964 blev møllen fredet, og året efter købte den lokale håndværkerforening den med henblik på istandsættelse. Det var dog først godt en snes år senere, at der for alvor kom gang i restaureringen af den fine, lille mølle. Bedst som man troede sig færdige med restaureringen i 1990, mistede møllen både hat og vinger i en februar-storm. Forsikringen dækkede heldigvis skaden, og endelig kunne man den 26. juni 1991 genindvie møllen.


Teknisk indretning:
Da møllen blev handlet i 1930, var der to kværne, en havrevalse og en skallekværn med tilbehør. Den havde på daværende tidspunkt også en 14 HK råoliemotor fra Aktiv.

I dag er kun én kværn, skallekværnen og havrevalsen bevaret. Kværnen (se billede) har rhinske møllesten.