Bagenbjerg Mølle

Bagenbjerg Mølle

Adresse: Løkkebyvej 3, Tullebølle, 5953 Tranekær

54.961815N 10.809888ØHistorie:

Bagenbjerg Mølle blev bygget af møller Erik Rasmussen i 1860 i forventning om, at han her kunne få sig en god forretning, når mølleriet i 1862 ville blive et fuldstændigt frit erhverv.

Erik Rasmussens vindmølle er en gallerihollænder, der stårpå en grundmuret undermølle i to etagers højde. Møllekroppen var oprindeligt tækket med rør. Stråtaget blev senere erstattet med et tag af pap, som nu inden for de seneste år er udskiftet med spåner.

Møllen blev bygget med manuel krøjning og svikning (kludesejl og krøjeværk med svans), men det blev i møller Chr. A. Hansens ejertid (1903-1937) udskiftet med vindrose og klapvinger. Det var også møller Hansen, der installerede en Bolanger råoliemotor, så møllen kunne fungere også i vindstille.

Møllen har i sine mere end 150-årige historie kun haft fem ejere. Den fungerede ved vindkraft indtil ca. 1960. På det tidspunkt skulle der en større reparation til, for at møllen stadig skulle kunne fungere ved vind, så møller Kaj Jørgensen opgav vindkraften og brugte herefter kun elektricitet.


I 1981 købte Ole Pedersen møllen og gik i gang med at restaurere den.

Den nuværende ejer, Ole Pedersen, har lavet det meste af restaureringsarbejdet selv, og har gjort en beundringsværdig indsats for at bevare møllen.


Teknisk indretning:

Møllen i Tullebølle havde oprindeligt fire kværne: rug-, sigte-, gryn- og skallekværn. I dag er maskineriet i meget dårlig stand, men mange dele er dog bevaret.