Dyrehavemøllen

Dyrehavemøllen


Adresse: Dyrehavevej 84, 5800 Nyborg

55.301573 N, 10.780463ØHistorie:

Med sine 25 m er Dyrehavemøllen i Nyborg sandsynligvis Danmarks højeste vindmølle. Det er en muret gallerihollænder, der blev opført i 1858, for at forsyne byens bagere med mel.


Møllen havde oprindeligt et manuelt krøjeværk til at dreje vingerne i vind med, og sejlene var almindelige kludesejl. De er imidlertid blevet udskiftet med klapvinger, og i dag krøjes møllen automatisk vha. vindrosen.

Møllens grundplan er rund, og ovenpå de 7 lofter troner en løgformet hat. Fra underetagen kunne man læsse sække af og på vogne, og på etagen ovenover var der magasin.

Tredje loft er broloftet, og herover er kværnloftet med kværnene, der har overtræk. Stjernehjulet sidder altså ikke på et loft for sig selv.

Fjerde loft rummede det store trækhjul, mens femte loft rummede hejseværket. Sjette loft var et såkaldt støvloft, mens syvende rummede det store "hattehjul".


Teknisk indretning:

Møllen er en gallerihollænderforsynet med vindrose til automatisk krøjning og klapper på vingerne. Vingefanget er 20 m. Gangtøjet er meget smukt forarbejdet.

Der er bevaret en del inventar: tre stenkværne og en havrevalse går ved vind, mens en kværn og en valse drives af en motor.

I 1923 fik møllen sin første motor, en Deutz Dieselmotor, der blev brugt i tilfælde af stille vejr. Den endnu i møllen, menblev senere erstattet af en elmotor, der er mere rationel end dieselmotoren.